HTML

Csilla origami dekoráció

SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ, ORIGAMI TECHNIKÁVAL KÉSZÜLT, AJÁNDÉK ÉS DEKORÁCIÓS TÁRGYAK ESEMÉNYEK, RENDEZVÉNYEK (ESKÜVŐ,SZÜLETÉSNAP STB.) SZEBBÉ TÉTELÉRE. www.csillaorigamidekoracio.com

alazart_webcim_teli_hatter.png

Állandó oldalak

Sziasztok!

További híreket találtam az Origami találkozóról Mezőberény honlapján.

A rendezvény harmadik napjaként a XXV. Nemzetközi és Országos Origami Találkozó vasárnap reggel foglalkozásokkal folytatódott, Mezőberényben, az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Művelődési Központjának fölszintjét és valamennyi termét kisebb-nagyobb csoportok foglalták el, ahol az oktató magyarázta egy-egy figura hajtogatási módját. Felvételünk Somos Endre foglalkozásán készült. 

 

 A fölszinten Gulyás Anikó épp Kabai Gyöngyinek mutatott és magyarázott egy hajtogatást, Gyöngyi Sellyéről, Anikó Budapestről érkezett Mezőberénybe.

 

Gyöngyi elmondta, tanítója hatására még általános iskolás korában kezdett el hajtogatással foglalkozni, majd ez az érdeklődése az egyetemen mélyült el, majd mikor megalakult a Magyar Origami Kör - ennek már 26 éve – azonnal csatlakozott hozzá.

 

Matematika-kémia szakos tanár, és munkájában nagyon jól tudja alkalmazni az origamit. A gyerekek nagyon nehezen tudják megkülönböztetni a síkidomot a testtől, az ezek közötti különbséget nagyon jól szemléltetheti origamival. A kémia területén  a kristályszerkezetet tudja bemutatni papírhajtogatással.

 

Gyöngyit megfogta az origami végtelen lehetősége, az újságpapírtól a teás tasakig nagyon sok féle papír használható fel hozzá, és nem csak  játék készíthető belőle, hanem használati vagy dísztárgy is. A papírhajtogatás nagyban hat az emberi kapcsolatokra is, a találkozókon barátságok mélyülnek el, időt  és pénzt nem sajnálnak arra, hogy találkozzanak és egymástól tanuljanak.

 

Anikó kifejtette, számára az origami elsősorban örömforrást jelent. Huszonöt éves óvónői munkája során tapasztalta, hogy ez milyen jól alkalmazható a matematika, a zene, az irodalom oktatásában, a bábozásban és a vizuális nevelésben. A papír a legtisztább és a legegyszerűbb játék, ha a hajtogatást elrontjuk, egyszerűen összegyűrjük.  Gyógypedagógiában vagy kórházi betegek esetén nagyon jól használható terápiás céllal. Az origamival foglalkozók között nincs rosszindulatú, itt mindenki segítőkész.

 

Anikó is azt hangsúlyozta, hogy az origaminál – például az írással ellentétben – mind a tíz ujjukat használják és fejlesztik, és mivel a hajtogatás térben történik, nagyban fejleszti a térérzékelést. Alkalmazásának valóban csak a fantázia szab határt, hiszen nem csak a papír, hanem a textil és puha fémlapot is hajtogatható. Hogy ezekből az anyagokból mi minden készíthető, ennek  tényleg csak a fantázia szab határt. 

 

 

 

Címkék: Kiállítás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaorigamideko.blog.hu/api/trackback/id/tr676598191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása